Un espectacle a la recerca desesperada d’un final feliç

El 27 de febrer al TAC de Catarroja, tindrà lloc la presentació de “L’últim viatge de Cary Grant” i del 2 al 6 de març l’obra s’estrenarà en la ciutat de València al Teatre Micalet. Aquest és un text de Manuel Valls, dirigit per ell mateix, juntament amb la dramaturga Iaia Cárdenas, i protagonitzat per Alejandra Mandli, Héctor Fuster i Manuel Valls.

DACSA Produccions torna als seus orígens 20 anys després. Amb una trajectòria audiovisual més que consolidada que compta amb pel·lícules com Tabarka, Faltas Leves, Entre Esquelas, Orson West en ficcio i documentals com La sombra del Iceberg, Miguel Hernández y Cómicos (Finalista als Premis Goya) entre altres.

Manuel Valls, guionista i director de L’Alqueria Blanca, s’allunya del costumisme per a construir un text, en el que realitat i ficció es mesclen fins a la bogeria. Iaia Cárdenas, membre d’una de les companyies revel·lació de l’any passat, La teta Calva, uneix les seues forces amb Valls a la direcció. Xavo Giménez, s’encarrega de l’escenografia i l’espai sonor.

Sobre l’escenari, Héctor Fuster, al que hem pogut veure recentment a Paraules Majors, L’Aneguet lleig o El geperut de Notredame. Alejandra Mandli, que ha meravellat la crítica amb la seua última Margarite Gautier; i el mateix Valls.

Fins a quin punt els nostres pares són els causants de les desgràcies de la nostra vida actual? Açò és el que es plantegen Xavier, Fran i Violeta en reunirse a la mort del senyor Grant, després de 15 anys sense veure’s. Els nostres protagonistes s’han criat baix la “terrible” influència d’un home obsessionat amb la perfecció i el cinema clàssic. Tornen a casa per a tancar ferides. Però és difícil curar-te quan la persona amb qui deus reconciliar-te ja no està, i l’única cosa que et queda és el ressentiment.

Grant era un home atractiu i autoritari amb una sorprenent semblança al galant de cinema. Però clar, la vida no és com una pel·lícula antiga on tot acaba bé. Conqueriran els nostres protagonistes el seu final feliç? Que faries tu per aconseguir el que desitges?

“L’últim viatge de Cary Grant” parla de cinema clàssic, però també parla de reconciliacions impossibles, de rancúnies, records. Tindrà drama, però també comèdia, molta comèdia. Crueltat però al mateix temps moments entranyables.

I és que la vida real no té res a veure amb els finals feliços. El xic no sempre es queda amb la xica, ni aconseguix complir el seu somni. Una pel·lícula acaba amb The end. Però la vida seguix. En la realitat, darrere d’un fals final feliç sempre hi ha un dia que dóna lloc a un altre dia. L’únic The end possible i definitiu és la mort.